Ga ook goed om met hoogsensitieve kinderen!

De wereld om ons heen verandert continu in een rap tempo. Steeds meer prikkels moeten we verwerken, niet ieder kind kan hier even goed mee omgaan! Dit is niet een kwestie van ermee leren omgaan, maar lijkt meer een aangeboren kwaal te zijn. We weten bijvoorbeeld allemaal dat prikkels kunnen zorgen voor overbelasting. Het is belangrijk om te beseffen wat een hoogsensitief kind zoal ervaart en wat hier aan te doen is.

Het is belangrijk om te weten wat hooggevoeligheid precies is. Dit is geen stoornis in het gedrag maar een karaktereigenschap. Het verwerken van prikkels is de oorzaak van dit probleem. Doordat kinderen gevoeliger zijn voor prikkels kunnen ze gemakkelijker vastlopen. Dit betekent dat kinderen niet meer goed horen en zien wat er om zich heen gebeurt. Kinderen kunnen afwezig en angstig overkomen. Bewezen is overigens dat hooggevoelige kinderen over het algemeen creatiever en slimmer zijn op vroege leeftijd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer één op de vijf kinderen hooggevoelig is. Dit betekent dat een kind anders reageert op mensen en situaties. Dit kan zich kenmerken door allerlei verschillende kenmerken die zijn oorsprong kent uit de hooggevoeligheid. Het is belangrijk om op de juiste manier om te gaan met de hooggevoeligheid.

Kinderen met hooggevoeligheid staan bekend om verschillende redenen. Vaak zijn ze erg nieuwsgierig weggelegd en tegelijkertijd bedachtzaam. Een kind dat hooggevoelig is denkt dieper na over dingen met nieuwsgierigheid als logische gevolg. Kinderen die hooggevoelig zijn gaan vaak erg in hun persoonlijke gevoelens mee.

Hooggevoelige kinderen kunnen zo ineens enorm blij of verdrietig zijn, deze uitersten komen voort uit de emotie en intuïtie. Kinderen met hooggevoeligheid zijn vaak erg opmerkzaam. Extra goed wordt er gelet op prikkels zoals plotselinge gebeurtenissen of harde geluiden. Veranderingen worden bij deze kinderen extra snel opgemerkt. Vaak streven hooggevoelige kinderen naar perfectionisme!

Post Author: Elizabeth